Ligestilling

Af Nick Archer 87

Jeg har før brugt denne blog til at behandle det anspændte forhold, der er mellem Skandinaviens progressive omdømme i udlandet (eller i det mindste i mit hoved) og den undertiden mere komplicerede virkelighed. For et par aftener siden var jeg til et middagsselskab, der igen mindede mig om, hvor gammeldags dansk virkelighed undertiden kan virke.

Det progressive indtryk af Danmark som et foregangsland – og en succeshistorie – indenfor ligestilling er selvfølgelig ikke noget, der kun eksisterer i mit hoved. Sammensætningen af ambassadører her i landet er kun et af adskillige eksempler herpå. Blands de lokale ambassadører er kvinder i overtal. Nogle af de mest betydningsfulde danske samarbejdslande er repræsenteret ved kvindelige ambassadører, som f.eks. Sverige, USA og Frankrig. Også nogle af udviklingslandenes repræsentationer – Mexico, Sydafrika og Pakistan – samt nabolande som Finland, Litauen og Estland giver mig det indtryk, at mange andre i verden har den opfattelse. Det er da noget af en udfordring! Skal vi ikke vise de progressive danskere vor progressive side?

Men tilbage til middagsselskabet, her var ca 140 erhvervsledere og andre prominente personer – fra retsvæsen, regering osv – samlet på Børsen, “påklædning smoking”. Jeg har tidligere deltaget i disse arrangementer – første gang kort tid efter min ankomst i efteråret 2008. Så jeg tæller antal kvinder. Der er tolv, og blandt de sorte smokinger og grå hår er de ligeså opsigtsvækkende som tropiske fisk i Vesterhavet. Ud af disse tolv kvinder er måske halvdelen erhvervsledere. Er jeg tilbage i 50ernes England? 

Dette er hverken en direkte eller indirekte kritik af Det Internationale Handelskammer, der organiserede middagen og var vores værter. Det ville være både forkert – jeg var deres gæst og håber at blive inviteret igen – og uretfærdigt – de inviterer nemlig de rette mennesker. Lokalet var fuld af personer med magt og indflydelse både i og udenfor dansk erhvervsliv. Det er det bredere danske samfund, der overrasker mig på en aften som denne. Hvorfor er toppen af erhvervslivet så maskulin? Faktisk kan jeg spørge, hvorfor er toppen af så meget her i landet så maskulin? Departementschefer i ministerierne, eksterne bestyrelsesmedlemmer, avisredaktører.

Dette handler ikke om Storbritannien. Der hersker heller ikke megen ligestilling hos os (vore lønstatistikker er faktisk meget ens), men vi scorer dog højere hvad angår kvindelige chefer. Det handler måske om os ”outsidere” og vor dovne tendens til at drage hastige konklusioner. Hvad angår ligestilling er regeringen og parlamentet en ærværdige undtagelse fra dette mønster af maskulin dominans og måske årsagen til den opfattelse, udlændinge har. Vi ved, at det at være minister er en af de hårdeste stillinger, der findes, og går måske ud fra, at hvis halvdelen af Kabinettets medlemmer er kvinder, så har kvinder virkelig erobret topposterne.

Sådan er det dog ikke. Dansk Erhverv er bekymret; Anne Sophia Hermansen var på vej mod 200 kommentarer om samme emne, da jeg sidst så efter. (Jeg er blandt de 13% i Dansk Erhvervs undersøgelse, som foretrak en kvindelig leder over 45 år – men det skyldes udelukkende, at det er definitionen på den bedste chef, jeg nogensinde har arbejdet for). Vi Skandinavien-observatører advarer vore arbejdsgivere hjemme om ikke at drage forhastede slutninger: I danskere er på mange måde konservative. Og jeg vender måske tilbage med flere eksempler på dette.

87 kommentarer RSS

 1. Af FarJensenJ JensenH

  -

  Tænke sig, ikke een eneste rødstrømpe har turdet svare på kommentaren kl. 01.40.

  Men det er jo det jeg siger, de røde jelvedske høns har ingen debatkultur, ingen hjerne og ingen argumenter der dur til noget.

  Det eneste de har er deres egoisme, rødfascisme og had til mændene og traditionerne.

 2. Af H. H.

  -

  Mikkel Sørensen

  Jeg føler med dig.

  I din kommunistiske iver kan du ikke rumme 1000 års kvoter der forfordeler mændene.

 3. Af Camilla Langberg

  -

  @FarJensen. LOL LOL Du skriver, rødstrømperne osv har “ingen debatkultur, ingen hjerne og ingen argumenter, der dur til noget.” LOL

  Samtidig går endnu en blog i: kagemænd, julebukke, marcipan og engle osv med hjælp fra John Ulrich Poulsen og Ulf Timmermann. LOL

  Nu går jeg selv ud og rydder sne. Nødvendigt, hvis jeg overhovedet vil ud. Så kvinder kan altså både skovle sne – og holde sig til en debats emne. Kan mænd?

 4. Af Anni Løndal de Lichtenberg

  -

  Tidsskriftet Behavioural Ecology, begyndte for nyligt at anonymisere forfatterne, inden deres artikler blev sendt til bedømmelse. Efterfølgende er andelen af kvindelige forfattere steget med 33 %.

  I begyndelsen af 70’erne indførte flere amerikanske symfoniorkestre en skærm, der forhindrer bedømmerne i at se musikerne til ansættelsesprøver. Herefter steg succesraten for kvindelige ansøgere markant (og siden er skærmene blevet almindelig praksis ved orkestres ansættelsesprøver).

  Catalyst har for nylig gennemført et omfattende studie, hvor forskerne har sammenlignet 4.143 MBA’er, som blev udklækket fra 26 af verdens ledende business-skoler i Asien, Canada, Europa og USA i perioden 1996-2007.
  Resultatet, som er offentliggjort i rapporten Pipeline’s Broken Promise, var så opsigtsvækkende, at den amerikanske kongres har bedt om at få præsenteret tallene, og flere internationale topchefer har reageret offentligt med beklagelse over tingenes tilstand. James S. Turley, øverste globale chef i revisions- og konsulenthuset Ernst & Young har således kaldt rapporten for et “wake-up call”.

  På CV’et var kvinderne akkurat lige så velkvalificerede og veluddannede som deres mandlige klassekammerater. Alligevel startede kvinderne i deres første job efter MBA-eksamen generelt på et lavere karrieretrin end mændene. Og dét uanset, at forskerne havde taget højde for både arbejdserfaring, industri og geografi.

  – Man kan ikke engang sige, at det var, fordi kvinderne var mindre ambitiøse. For vi havde nøje udvalgt mænd og kvinder, som åbent udtalte, at de gik efter topposter, fortæller Nancy Carter.

  – Og det var heller ikke, fordi de stod for at stifte familie, eller fordi de havde små børn. Det er ellers en af de undskyldninger, man ofte hører fra ledelsen; at kvinder trækker sig fra karrieren, fordi de har børn. Men selv når vi i undersøgelsen kun sammenlignede mænd og kvinder uden hjemmeboende børn, blev kvinderne alligevel indplaceret på lavere karriereniveauer med mindre ansvar

  Ifølge undersøgelsen får kvindelige MBA’er også lavere løn – i snit 4.600 dollars mindre om året i deres første job efter business-skolen – og de forfremmes sjældnere og langsommere end mændene.

  Catalyst har gennemført en såkaldt bundlinjeundersøgelse [3], hvor forskerne har gennemtrawlet de 500 største amerikanske virksomheder, Fortune 500, og sammenlignet indtjeningen med antallet af kvinder i de øverste ledelseslag. Konklusionen er klar og entydig: de firmaer, som har flere kvinder i ledelsen, har også bedre indtjening.
  På samme måde med kvindelige bestyrelsesmedlemmer: Virksomheder, som har flere kvinder i bestyrelsen og dermed en større diversitet, præsterer markant bedre end andre. I snit gør de det 53 procent bedre på Return on Equity, 42 procent bedre på Return on Sales og 66 procent bedre på Return on Invested Capital.

 5. Af Janne Frederiksen

  -

  Til: FarJensenJ JensenH
  28. november 2010 kl. 11:27

  Nu er det måske ikke netop et spørgsmål om at “turde”, men måske mere om perspektivet.
  Din holdning ligger jo ganske fast, og det er i mine øjne ikke den mest positve indstilling til livet, samfundet og fællesskabet du fremkommer med.
  Det er muligt at anskue livet, med alt hvad det indebærer, i et andet og langt mere positivt perspektiv.
  Måske skulle du rette din skuffelse, vrede og bitterhed mod Vor Herre i stedet, fordi han har skabt os som to seperate køn, og ikke som hermafroditter.
  Mennesket har til alle tider forsøgt at forbedre sine levevilkår,hvilket er en del af evolutionen. Det har ført os til det samfund vi har i dag.
  At der så indimellem bliver skudt en “skævert”, er vel ikke ensbetydende med den helt store katastrofe.
  Villigheden til forandring har vist aldrig været større, såeee, det der ikke længere fungerer, vil uddø hen ad vejen.
  Hvor langt er dit tidsperskektiv?
  Hvor langt skal vi tilbage i tiden for at huske de gode tider i vores samfund?

  Hvornår var det rigtig godt i dine øjne?

  God søndag

 6. Af H. H.

  -

  Anni Løndal de Lichtenberg

  Meget interessant læsning.
  Det giver stof til eftertanke.

 7. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ja, der skal lidt jul, sne og julebukke ind over emnet her, fordi det efterhånden er ligeså fortærsket som det ses at være en proces, blot lovgivningen er i orden for m/k.

  Tak til

  @Ulf Timmermann for at vise disse, måske ikke så bredt kendte i landet, ‘Memorial stones in memory’ for de faldne soldater, lokalt – et sted i Danmark, Gram.

  Og – da oplæggets emne er ligestilling, så sådan rent polemisk, så ser jeg ingen kvinder dér ved navns nævnelse .. og vi har hidtil kun haft én kvindelig, og den første, der faldt direkte i krig, i Afghanistan!

  Må sorg og savn mildnes for efterladte familier, og må de overlevende nå at redde sig til et godt liv.

 8. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Der skal naturligvis stå: én kvindelig soldat. BHL

 9. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til fr. Anni Løndal de Lichtenberg, 28. november 2010 kl. 13:29)

  Nu vil du forhåbentlig ikke til at slå et slag for det ønskelige i fremtidig pseudonymisering af blogkommentatorers navne?

  Yderst spændende oplysninger i øvrigt du bringer til torvs. Imidlertid ikke særlig overraskende når man selv er vokset op i en kreds af stærke kvinder.

  Problemet er bare, som det igen og igen bliver påpeget, at ligestillingsdebatten i de fleste af sine fremtrædelsesformer er degenereret til at være et rent eliteprojekt for en meget begrænset andel af kvindekønnets medlemmer. Det seje træk skal komme nedefra, og det synes jeg faktisk, der i disse år er helt tydelige tegn på er ved at ske i generationen efter mig.

  Det mest henrivende er selvfølgelig, hvor veluddannede de unge indvandrerpiger bliver, og det er vel et sikkert tegn på, at ligestillingssystemet virker efter sin hensigt, også i en noget utilsigtet sammenhæng. Fremover vil jeg kun behandles af kvindeligt, muslimsk sundhedspersonale. Det skulle der jo nok være råd til efter hr. Bertel Haarders opfattelse.

  Så for søren! Nu har Frelserkirkens klokkespil derovre igen fået Santa Lucia på programmet: http://www.youtube.com/watch?v=xX4SzE_GDRE

  Det er der lige godt ikke mange kvinder, der kunne gøre ham efter, om de så øvede sig i 100 år 🙂

 10. Af H. H.

  -

  Kære John
  Den franske revolution startede i salonerne.

  Sufragetterne var også overklassens projekt.

  Den endelige ligestilling må for min skyld gerne være et eliteprojekt.

  Eller indfinde sig i Danmark med indvandringen.

 11. Af Finn Bjerrehave

  -

  Det er trods alt lettere med ligestlling i England end Danmark, fordi en Engelsk pige får sit første barn som teenager, hvor hun i Danmark kan være oppe i 30 erne, og så fortæller ansvar og forpligtigelse sit.
  At have politikere uden børn, er at få en dårlig politik, da børn i Danmark er så frække at de siger hvad voksne dårligt tænker, og den kontante modstand vil en politiker aldrig få uden børn. Som Poul Henningsen sagde, i Danmark hygger man sig i smug, og den frembrusende kvinde er måske først nu i støbeskeen, og det forståes nu hvor statistikken fortæller, der lever flere personer som single end i ægteskabet, derfor vier flere kvinder til karierren, og glæden ved at være Mor forsvinder, alting har en pris.
  Hellere en sød hustru, end egoistisk krævende karrierrekvinde, og som titlen i DR2 lyder, min kone er stadig skide sur, og banen er kridtet op.
  Tak for kvinden Finn Bjerrehave Vig

 12. Af Jens F

  -

  Citat: “I Norge har man indført kvoter i bestyrelseslokalerne, og det har ført til, at Norge er nødt til at importere kvindelig arbejdskraft, da der ikke er nok kvalificerede kvinder i landet, der ønsker en bestyrelsespost”

  Samtidig viser en videnskabelig rapport fra et amerikansk universitet at indtjeningspotentialet og dermed værdien af de norske børsnoterede virksomheder efterfølgende er styrtdykket overnormalt efter indførelse af kvoter.

  Samtidig postulerer en vis frøken de Lichtenberg ovenfor:

  Vi ved, at de virksomheder, der har kvinder i bestyrelserne har bedre bundlinjer end dem, der ikke har. Det er dyrt at være kvindeforskrækket!

  Forslag: Istedet for at skrive “Vi ved”, var det så ikke en bedre idé at skrive “Vi gisner om” eller “Vi gætter på i blinde at” eller lign. Dit statement er overhovedet ikke generelt dokumenteret.

  Hvor bliver iøvrigt alle de fremadstormene kvindelige iværksættere med nosser så af ? Hvorfor handles der ikke her istedet al snakken ? Nåh, nej de går mestensdels og skutter sig i jobs uden bundlinieansvar i den trygge offentlige sektor. Hvor smart, og der kan man også smutte ud af døren hver dag kl. 16.00 skarpt.

  Bestyrelseskvoter er en syg ide. Man kan ikke hive novicer uden relevant erfaring ind fra gaden og placere dem i et bestyrelseslokale. Så vil det for alvor først gå galt med alle de dejlige skattekroner fra erhvervslivet, der fyldes i den fælles raslebøsse, for at holde hele velfærdsmøllen kørende med højt drejningsmoment.

  Som en anden skriver ovenfor er det kun følgende, der virker – alt andet vil medføre mere samfundsmæssig ineffektivitet og velfærdstab (hvorefter DK for alvor vil blive vil sejlet agterud af andre nationer, der ikke har disse idiotiske kvoter):

  “I Danmark besætter vi stillingerne ud fra kvalifikationer, ikke køn, sexuel observans eller for at opfylde politisk korrekte kvoter. Det kan jeg ikke se nogen grund til at ændre på.”

  Det kaldes med et andet ord også for “meritokrati” – det er det princip de mest succesfulde globale virksomheder kører benhårdt efter (disse virksomheder kunne aldrig drømme om at indføre de idiotiske kønskvoter – det gælder primært om at have de rigtige folk på de rigtige pladser uanset køn – ellers vil de hurtigt gå bagom af dansen i forhold til konkurrenterne).

 13. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Personligt er jeg spændt på, hvornår m/k begynder at forholde sig til: At vi nok er to forskellige køn – men at vi ligedan er mennesker med et individuelt potentiale for udvikling.

  Mand som kvinde.

  Så vi undgår denne ulidelige nedrakning kønnene imellem.

 14. Af H. H.

  -

  Finn
  Du skriver meget om glæden ved at være kvinde på den “rigtige” måde.

  I betragtning af at du er mand – forstår jeg ikke hvorfor du ikke taler varmt om glæden ved at være far.

 15. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Anni Løndal de Lichtenberg 13:29

  Interessant, hvad du oplyser – men jeg tror stadig, og det vil nok altid forekomme i en vis udstrækning, at mænd vælger mænd – én, der ligner dem.

  Jeg tror også, at vi kan sige el vil kunne komme til det, at kvinder vælger kvinder – én, der ligner dem. Hvis det ikke allerede er tilfældet.

  Og – det kan naturligvis siges at være synd, da det kan være et rigt udbytte med begge køn repræsenteret, når/hvis de er dygtige nok.

  Og – mænd kan være anske dårlige ledere, såvel som kvinder kan være det; men de dygtige findes i f begge køn. Tillige har jeg læst mig til, at (og jeg ved ikke, om jeg husker helt rigtigt her), at 9 ud af 10 mandlige ledere i en konkret undersøgelse, i Danmark – som jeg altså ikke har noteret mig yderligere omkring –
  savner at kunne undergå en personlig udvikling.

  Ingen tvivl om, at det kræver sit at være leder, udover noget evt. fagligt i forhold til et job.

  Så – det kræver lidt ekstra, så der skal langt mere til end ‘Donna-nykker’ og ønsker – og de mest seriøse, mand som kvinde, er klar over dette og gør sig umage.

 16. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Det skal forstås, at det rige udbytte kan ses, når mænd og kvinder er på samme arbejdsplads – og også inden for samme niveau, højt el lavere.

 17. Af Rikke Nielsen

  -

  Det forfærdelige er jo, at alle I mænd her på siden, som har placeret jer selv oppe på den høje overmenneske piedestal og selv synes I er mænd med stort M i virkeligheden taler sentimentalt om en tid, der ikke findes mere. Og egentlig er det jo dét, som er det mest sørgelige.

  Tiden har ændret sig siden dengang, hvor mænd var jægerne og kvinderne samlerne. Og det er formentlig en tid, der aldrig kommer igen fordi der ganske enkelt er for mange mennesker på kloden til, at det kan lade sig gøre. Nu lever vi i Big Mother samfundet med 8-16 jobs, et samfund hvor vi hovedsaglig lever af at levere serviceydelser til hinanden og hvor en “rigtig” mand er ham med jakkesæt og slips og måske en større motor i bilen end naboen, så han rigtig kan føle sig som en rigtig mand. Et samfund der ikke levner plads til “fantasien” om den “rigtige” mand, medmindre han får sig et PBS abonnement på medlemskab af en fodboldklub eller én gang om året betaler 100 kr for at deltage i et løb for rigtige mænd. Ja, man kan betale sig til alt, men det falske og kunstige er nok ikke svært at få øje på. Bliver man en rigtig mand (som fantasien tilskriver) ved at betale 100 kr for at deltage i et Strandløb?

  Problemet i vore dage for mænd har intet med ligestilling mellem kønnene at gøre. Men jeg gætter på, at det er præcis ligestillingen, der har fået skylden for mændenes kønskvaler – af mænd i hvert fald.

  Nej, fantasien om en rigtig mand trives ikke i det omfattende velfærdssamfund vi har fået stablet på benen. Og det kunne være en rigtig spændende diskussion at droppe mudderkastningen mod de forkerte (kvinder, der jo kunne være jeres egne døtre – ønsker I ikke det bedste for jeres døtre?), og istedet få taget den diskussion omkring konsekvenserne af Big Mother samfundet.

  For hvor mange af os (mænd OG kvinder) trives egentlig ved den omfattende mangel på kontrol over vores eget liv som er konsekvensen af vores velfærdssamfund. Så snart der er én, der slår en prut, skal der betales skat af det, og for at dette kommer til at ske retfærdigt overfor alle og fællesskabet, skal naboen holde øje med dig og melde dig til kommunen, hvis du træder det mindste ved siden af.

  Hvad blev der lige af vores voksenansvar, og hvordan er det egentlig at være voksen og ansvarlig mand og kvinde uden at have det ansvar som vi burde have?

  Nick Archer, det synes jeg faktisk er nogle overvejelser værd. Og det kunne være interessant at høre dine refleksioner over emnet, da det oftest er nemmere for folk udefra at se problemer end for dem, der har set sig blinde på det forkerte problem.

  Og jeg ønsker faktisk det bedste for mine sønner, men ikke på bekostning af mine døtre.

 18. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ja, så glemte jeg naturligvis historien over alle i dag, da jeg skulle hjem efter at være taget ned til den stedlige juletræs-tænding, for første gang faktisk, og så, at det var en kvindelig, ældre buschauffør, der stod for denne sene eftermiddagskørsel.

  Jeg har set hende i funktion tidligere på denne bus, så hendes venlighed og betænksomhed var ikke kun en enkelt svale, idet hun fremfor at holde ved ‘mit stoppested’ kørte lige idt længere ind på et slags vigespor langs en del af selve fortovet.

  Jeg blev enormt glad over denne tanke, jeg var endog den eneste, der skulle af her, hvor jeg så efterfølgende bankede på glasset til fordøren og sagde så mange tak for betænksomheden og ønskede hende god jul, hvis jeg ikke så hende igen inden da ..

  Smilende svarede hun: Ja, det var nok lidt bedre så .. Joh – og så mange tak igen .. og den rare kvindelige chauffør smilede og vinkede helt overmåde tilbage ..

  Så – alt det med kvinder og en plads i Helvede, hvis de ikke lige hjælper andre kvinder, det kan vi glemme alt om her .. og på så ovenud elskværdig en måde..

  Og – jeg tror, nu var jeg jo den eneste, der skulle af, og jeg er jo af hunkøn, så er jeg sikker på, at hun ville gøre det samme for en mand ..

  Glædeligt med omtanke og dermed omsorg for andre end lige sig selv, visse chauffører af enhver slags nærmest – tænker kun på deres egen kørsel, i bussser så er de ligelgade med, om folk vælter rundt, bare de kan komme i fart – i taxa’er så tales der for ofte i mobil, mest de udenlandske – og det hele turen, såvel som de spørger: Hvor ligger det?
  Komplet ligeglade med kunderne.

  Flere gider ikke GPS – og jeg skulle mene, at man lader sig transportere her, fordi man ønsker en vis service, fra taxa-holdet side.

  Det siger jeg engang imellem, hvis jeg kan regne ud, at jeg ikke får en i synet af en enormt vred og frustreret én af slagsen.

  Jeg har ladet gå videre, at en vis uddannelse her måske kunne hjælpe, sådan blot i forhold til et minimum af venlighed .. det findes da også, såvel som hjælpsomhed.

 19. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ovenstående var blot lige lidt om:

  ‘I Ligestillingens hellige navn..’ 🙂 BHL

 20. Af Hans Birgir Hansen

  -

  Der har været skrevet talt meget om ligestilling
  de som er over 40 arbejdstimer skal ned på 37 ti
  mer og de som er nedenfor skal optil 37 timer.

  Det er noget folkevalgte skulle tage op med part
  ner på arbejdsmarkedet fagbevægelse faglært ufag
  lært få gennemført på arbejdsmarkedet i landet

  Det vil skabe socialt sikkerhedsnet og økonomisk
  stablitet ude i de lokale samfund i landets komm
  uner amter kan i brugere – debattøre se dette

  Det kan afstresse de lokale samfund og der kan i
  landet spares sygedagpeng når familie og enkelte
  er blevet afstresset hvad med få debattere det

  Vi kan skabe balance hjem og arbejde og fritid i
  landets kommuner amter ved at gennemføre det jeg
  har skrevet ovenfor i kommentar ser i ikke det

  v.h. Hans Birgir Hansen
  Tórshavn/ Færøerne

 21. Af FarJensenJ JensenH

  -

  Så var et par feminister atter ude med deres hjernedøde nonsens om at hvis man ikke bryder sig om kvote-fanatikere, kværulanter, feminister, kommunister, mande- og familiehadere, børnemishandlere og kortsynede forræderiske jelvedske høns, så er man gammeldags, bitter, skuffet, uvidende, chauvinistisk, smalsporet og kvindehader osv.

  Det rene nonsens.

  Man har bare sin fornuft i behold.

  Kvinderne i Danmark undertrykkes da ikke. Og når DR stadig ævler løs om ligestilling hver eneste dag året rundt, viser det jo blot hvilket rødt, anakronistisk, latterligt og skørt foretagende DR efterhånden er.

  Afskaf tvangslicensen.

 22. Af Michael Nielsen

  -

  Ligestillinge drejer sig om.

  1. Fjerne barriere.
  2. Sørge for at folk har lige muligheder.
  3. Folk ikke blokeres hvis de træffer et utraditionelt valg.
  4. Hvis en mand og en kvinde begge har det SAMME job, og laver det SAMME, og levere den SAMME kvalitet, så skal de også havde den SAMME løn.. Men det betyder ikke at gennemsnits lønnen skal være den samme, hvis man ikke bedstrider de samme jobs.

  Jeg har arbejde i en traditionel mande branche i mange år, som Ingeniør, både her i landet og i udlandet, endda lande som er meget Mands domineret.

  Jeg talte ofte med de kvinder der valgte branchen, og de færreste klagede over at de blev diskrimineret i mod, eller noget lign.. Faktisk fik jeg indtryk af de var lidt trætte af deres sær behandling, hvor fyrende ikke kunne gør det godt nok for dem.

  Men de følte at de hørte til, og de var respekteret. Så kom der køns kvotaer ind, hvor man skulle ansætte en kvinde uanset hendes kvalifikationer, hvis der bare var en kvinde der søgte, så røg agtelsen, og kvinderne blev hold ude for indflydelse, fordi “de jo i ikke havde nogen kvalifikationer, og var der bare for at opfylde et tal”..

  Det har I min mening ødelagt den agtelse som de karriere kvinder jeg har mødt, har optjent, ved hård arbejde, og sat dem en lang vej tilbage.

  Jeg har jo ikke set hele verden, men jeg tror at ligestillings debatten er farlig for kvinderne, og ikke gavner ret meget.

 23. Af Anne J.

  -

  Til det fleste mænd herinde: Har I selv døtre?? Ønsker I ikke selv det bedste for dem?? (Man bliver nemlig lidt i tvivl når man læser nogen af jeres kommentarer herinde).

 24. Af Ian Petursson

  -

  Til det fleste mænd herinde: Har I selv døtre?? Ønsker I ikke selv det bedste for dem??

  Hvad er relevansen at dette pjat-udsagn ? Hvis datteren knokler og bestiller noget så skal hun nok nå vidt omkring – desuden begrænser hun sig ikke til det provinsielle DK, hvor diverse stor-tudende kvinder forlanger kønskvoter (ligesom et lille barn, der ikke kan få forældrene til at købe sig en pose slik i supermarkedet. Hvorefter barnet stortudende kaster sig mod gulvet). Det bedste for datteren er netop ikke kønskvoter, da hun i så fald ikke primært bliver bedømt på hvad hun egentlig egenhændigt kan præstere (udover at være af hunkøn). Så tag en tude-kiks, og pak de useriøse og irrationelle statements sammen, og smid dem i havet.

 25. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til fr. Anne J?, 29. november 2010 kl. 11:41)

  Nixen, kunne ikke selv få børn på grund af fåresyge i voksenalderen, men har en niece, der både er overordentlig velbegavet og som slider i det som lille islandsk hest. Man kan vist nærmest sige, hun har overopfyldt sin kvindesagsforkæmpende, afdøde mormors allervildeste forhåbninger og nu er godt i gang med viderebringe oldemors idealer til sine to yngste, som er små særdeles initiativrige piger. Alligevel har hun har nok en lillebitte, særlig svaghed for sin ældste, der er en dreng, og formentlig det tætteste på et matematisk geni, der nogensinde er blevet født i vores familie. På kommunens opfordring var de i fjerde klasse til hans store sorg nødt til at flytte ham til en anden skole, fordi han regnede bedre end læreren og var tæt på at kunne komme i gymnasiet. Men hans far er nu heller ikke helt dum 🙂

 26. Af Anne J.

  -

  @Ian Petursson: Hold da op hvor usympatisk…Nå men jeg tuder altså ikke. Synes tværtimod det er mænd der tuder. Tuder over at kvinder klarer sig bedre end dem på de højere uddannelseanstalter, for hvad skal der nu blive af de stakkels drenge der ikke kan følge med de stærke ambitiøse kvinder? Piv piv, og hvor er det hårdt for de små drenge man skal sidde stille på en stol i skolen og at der er flest kvindelige lærere i folkeskolen øv bøv bare jeg klarer mig i denne onde kvindeverden… Mandeklynk!

 27. Af Michael Nielsen

  -

  Anne J.

  Jeg har set hvad køns kvotaer medførere, og hvad positiv særbehandling medførere i samfundet, det er ikke kønt, og skader dem der er positiv særbehandlet, enormt meget.

  Det er ødelæggende for dem der har evnen, og skubber folk op som ikke evner arbejdet, som yderligere ødelægger det for dem der har ambition og evnen til at komme langt.

  Jeg har ikke selv børn, men jeg har altid støttet kvindens sag når det kommer til at bekæmpe køns diskrimination, som sagt har jeg boet i nogle meget mands dominerede samfund.. Tro mig, det feministerne i Danmark forslår er det værste der kan gøres for kvindesagen i Danmark.

  Det eneste der skal gøres er at barriere skal identificeres og fjernes hvis der er nogen.

  Positiv særbehandling, køns kvoter, m.v. er simplehen tåbeligheden selv.

  Den udvidede barsels orlov har i sig selv sat kvinders ligehed 2-3 årtier tilbage, fordi der er INGEN der vil hyre en kvinde i den føde dygtige alder, og der er uanset om chefen er kvinde eller mand. Man har simple hen ikke råd til en person der er væk i 1,2,3 eller 4 år hvor man ikke kan ansætte en erstatning.

  på overfladen virker barselen som en god ide, men den skader kvinder mere end den gavner..

  Jeg har altid sagt den Bedste løsning var at kræve at virksomheder gør noget aktivt således mødre (og fædre) kan havde deres børn med på arbejde, således efter et par uger, er de tilbage på pinden. Det kan være pasnings ordninger ved, eller på arbejdspladsen (for større virksomheder), eller mulighed for et kontor, hvor man kan lukke døren, så man ikke genere andre medarbejder når sirenen starter.

  Det er starten på at fjerne barriere, således at man ikke skal vælge karriere eller familie, ved små ændringer kan man få det hele til at hænge sammen. I gamle dage, tog kvinderne børnene med ud i markerne… Men det efterhånden 1000’er af år siden.

 28. Af Nick Archer

  -

  Tak for alle jeres kommentarer, både dem der er enige og dem der er uenige med mig. Min pointe med denne blog er blot at fremhæve et ”mini-opgør” med forestillingen om Skandinavien som foregangsland når det drejer sig om ligestilling – i det mindste blandt erhvervsledere. Jeg er lidt uforstående over hvorfor toppen af det danske erhervsliv er så mandsdomineret i sammensætning. Og til en vis grad gammeldags.

  @R Vangkilde: det er rigtigt at erfaring og viden ikke er afhængig af ens køn, men det er dog mere end et tankesæt hvis vi kan få virksomhedsledere, rent kønsmæssigt, til bedre at afspejle det samfund vi bor i.

  @ Jesper Skov og Mikkel Sørensen: Jeg mener nu ikke, at ønsket om ligestilling er forbeholdt den politiske venstrefløj.

  @Henrik Schmidt: jeg er ikke fortaler for kønskvoter i bestyrelser, men ved at fokusere på emnet ligestilling i erhvervslivet kan vi forhåbenligt påvirke det i en positiv retning – dvs et mere ”fair” billede af det samfund vi lever i.

  @Peter Jensen: sammenligningen med de kvindelige ambassadører var blot for at aflive en myte om det diplomatiske korps sammensætning.

 29. Af Ian Petursson

  -

  Anne J.: Mange mennesker lider til en vis grad af såkaldt bekræftelsesskævhed. Med dine holdninger, så demonsterer du at du enten er mildt retarderet, psykisk uligevægtig eller også lider du i overordentlig grad af bekæftelsesskævhed. En af de tre muligheder må være den relevante. Hvad vi – herunder mænd – dog i det hele taget bruge det til? Svar: Intet.

 30. Af Mikkel Sørensen

  -

  Citat Nick Archer “Jeg er lidt uforstående over hvorfor toppen af det danske erhervsliv er så mandsdomineret i sammensætning. Og til en vis grad gammeldags”

  Det har du så fået svaret på i den verserende debat, herunder at kønnene ikke vælger det samme, og at den danske velfærdsstat leverer en høj grad af velfærdsydelser, hvorfor mange kvinder vælger – både at være karrierekvinde, men kun på mellemleder-niveau, og samtidig være hjemme ved familien.

  Jeg læste for nylig en undersøgelse fra England der viste, at mange engelske karrierekvinder gerne ville droppe deres karriere, og i stedet have en lavere stilling, hvor de havde mere tid til familien, men velfærdsydelserne er ikke de samme i England, hvorfor de i højere grad blev ved karriere-vejen.

  Det pardoksale er, at den velfærdsstat som skulle sikre kvinderne de samme mulighederne som mænd – faktisk har givet kvinderne muligheden for – ikke kun at søge karriere-vejen – men også FRAVÆLGE denne.

  Det hele behøver ikke altid være et spørgsmål om kultur og normer, men kan også dreje sig om biologi og naturlige drifter. Eksempelvis viser undersøgelser, at kvinder og mænd fokuserer lige meget på karriere indtil de får børn. Herefter oplever mange moderne kvinder, at de gerne vil trappe lidt ned på karrierestigen – og i stedet være mere hjemme ved familien. Derfor ender mange kvinder i et mellemleder-job. Altså en biologisk lyst, som indfinder sig i forbindelse med familieforøgelse.

  I øvrigt en dum bemærkning du kommer med når du skriver ” Jesper Skov og Mikkel Sørensen: Jeg mener nu ikke, at ønsket om ligestilling er forbeholdt den politiske venstrefløj”

  Nej, men hvem har også sagt det. Begge fløje ( og køn) ønsker ligestilling – men forskellen ligger i måden/midlerne hvorpå man opnår dette.

  Venstrefløjen vil det gennem kvoter, tvang og særlovgivning – ofte med diskriminerende midler og en kvindechuavinistisk dagsorden støttet af bitre kvinder og feministiske dogmer (idiotier), mens den liberale fløj ser ligestilling, som lige muligheder og personlige valg.

 31. Af Mikkel Sørensen

  -

  P.s. @ Nick Archer, man fornemmer klart fra din side af, at du kun ser ligestillingen, som en kvinde-sag, hvilket faktisk gør dig lidt forstokket og gammeldags. Hvorfor fokuserer du lige præcis på den venstreorienteret ( og aktuelle) dagsorden omahdlende kvindelige ledere. Det ligner en dagsorden.

  Det var derfor, at jeg beskyldte dig for, at være venstreorienteret i dit ligestillings-syn

  Venstrefløjen ser ligestillingsproblematikken, som udelukkende en kvinde-sag, og forsøger konstant at sætte eget køn i en offer-position.

  At tro, at man kan løse ligestillingsproblemer med udelukkende at fokusere på kvinderne, hvor så mændene skal have en dæmoniserende rolle, mens kvinderne altid skal være ofre for det væmmelige patriarkat, er jo direkte forstokket og uegnet i det 21 århundrede.

  Vi skal tilbage til den liberale feminisme og væk fra den kvindechauvinistiske venstrefløjsfeminisme, som ud fra devisen – et undertrykt køn har altid ret – forsøger at drive kvindepolitisk lobbyisme under dække af, at det handler om reel ligestilling.

  Lad os få dem sparket ud – og givet plads til liberale stemmer i kønsdebatten.

 32. Af FarJensenJ JensenH

  -

  Nå, nu har Lykke Friis så støttet Københavns Universitet i at det er fint at diskriminere mænd og give dem negativ særbehandling…. fordi de er mænd. Kvotepolitik ad bagdøren, endda med milliontilskud.

  Den røde galskab marcherer, nu med opbakning af en “borgerlig” regering.

  Velbekomme!

 33. Af Hans Birgir Hansen

  -

  Der findes to slags kvinder bløde & hårde samme
  gælder mænd i medgang & i modgang kvinder langt
  farligere end mænd de spille på mænds følelser.

  Mænd spille på tanker & er langt mindre farlige
  re end kvinder når vi taler om fysisk & psykisk
  vold i hjemmet & ude på arbejde & i fritidsliv.

  Det startet med kvindebevægelsen kvindeforening
  er borgerlige & socialistiske & fundamentalisti
  ske etableret i de politiske partier i politik.

  De har overhalet mænd når kvinder er trængt ind
  i mænds dominerende verden for at hævne de kvin
  der der var udsat for vold af manden i hjemmet.

  Kvinder vil være mænd og mænd være kvinder alle
  har et genetisk genproblem ingen har tænkt på i
  genforskning da begge tiltrækker eget køn i dk.

  Det skaber ubalance i cellekomunikation i hoved
  og krop og arvelige sygdomme det ses offentligt
  i landets byer kommuner amter jeg vil info jer.

  Samme gælder de som fremme incest og misbrug af
  børn under skolealder og under kriminelle laval
  der alle har et sygt reaktivt sind i sit hoved.

  Kvinder er lang mere ansvarsløse end mænd i led
  ende stillinger de har ikke lige godt hoved som
  mænd når jeg høre disse ovenfor nævnte kvinder.

  Jeg kæmper dagligt mod magtsyge kvinder der for
  søger tage magten fra mig ved hjælp af vaktfolk
  og politi jeg får afsløret i privat avis på fo.

  v.h. Hans Birgir Hansen
  Torshavn/ Færøerne

 34. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Hans Birgir Hansen, 30. november 2010 kl. 06:28)

  Det skal jo nok være rigtigt alt sammen – på Færøerne 🙂

 35. Af Frederik Hvid

  -

  I dagens Danmark må det frie private erhvervsliv i nu, selv bestemme uden indblanding for staten. Men glem ikke, at den danske lovgivning udarbejdet af staten diskriminere danske mænd og fædre;

  Forældreansvarsloven, indfødtsretten og værnepligten.

  Dertil danske statstilskud EUs kvindelobby, tilskud til universiteterne for at ansætte kvindelige forskere, ingen kønsneutral forskning på vold, statsfinansieret kvindelobby såsom Kvindeinfo, LOKK, osv

 36. Af H. H.

  -

  Michael Nielsen 29. november 2010 kl. 16:02
  Du anfører, at “Jeg har set hvad køns kvotaer medførere, og hvad positiv særbehandling medførere i samfundet, det er ikke kønt, og skader dem der er positiv særbehandlet, enormt meget.”

  Mændene er jo blevet forfordelt i mange år og ja det har da skadet mændene en hel del.

  Blot til eksempel kan nævnes at da mændene ved de ordinære retter blev udsat for de første kvindelige dommerkolleger og kvindelige advokater udviste disse mandlige dommere sig i den grad uværdigt og pinligt.

  Og vi kan jo også se på denne side hvordan flertallet af mændene hyler og skriger ved tanken om at blive frataget deres forfordeling, kvotaer og overherredømme.

 37. Af Jens Madsen

  -

  “Og vi kan jo også se på denne side hvordan flertallet af mændene hyler og skriger ved tanken om at blive frataget deres forfordeling, kvotaer og overherredømme.”

  Drøm sødt videre. Hvem var iøvrigt de 2 første personer, der nåede Antarktis. Svar: det var Amundsen og Scott – begge af hankøn. Det siger lidt om mænds natur. Her hjælper kønskvoter absolut intet – så tud venligst videre! Ingen gider dog at høre på det.

Kommentarer er lukket.