Cop15 og Cop16

Af Nick Archer 13

Det jeg husker tydeligst fra dette tidspunkt sidste år er, at jeg var høj af adrenalin. Jeg er ikke sikker på præcist hvor langt COP15 var nået, men jeg er ret sikker på, at os på Ambassaden havde det godt med det vi lavede. Stemningen var opløftet over den konstante strøm af VIPs – Ærkebiskoppen, Prinsen, ministre en masse og en Premierminister, som var på vej her til – samt det, at vi måske ville være med til at rede verden fra den globale opvarmnings ødelæggende effekt. Det sneede lige som nu, men hvis kulden syntes forkert, så gjaldt det ikke dysterheden. 

Jeg vil tilstå, at jeg stort set ikke har fulgt med i dette års COP16. En af de ting, som jeg lærte i forbindelse med COP15 var at det er bedst at vente med at se på aftalen til efter de delegerede er rejst hjem. Hvis de delegerede kun lige er gået i seng, så er aftalen ikke på plads endnu. Jeg husker med glæde, hvordan Ed Miliband fortalte, at han havde skiftet til pyjamas, da han måtte trække i habitten igen for at tage tilbage til Bellacenteret for at forhandle videre. 

Derfor har jeg først nu turdet rette blikket mod Mexico, for at se på hvad der er blevet opnået, eller ej, for mine to små drenge. Jeg overlever, så det er drengene som jeg bekymrer mig om. Og det gør jeg virkelig. Det kan godt være at det sner her, men jeg henviser alle mine skeptiske venner til vejrstatistikken for Grønland… 

Resultatet af Cancun er ikke så ringe. Faktisk er det ret godt, hvis man ser realistisk på begrænsningerne for hvad man kan opnå. Cancun viser, at andre lande også gerne vil videre m.h.t. at opnå den globale aftale, som er så vigtig for min familie og som også er en målsætning for vor regering. Nogle vil mene, at vi har overgået forventningerne. Det lader til, at der er sket betydelige fremskridt samt at vi nu har fået en global aftale tilbage på sporet. Nu skal vi benytte os af denne drivkraft til hurtigt at komme videre og få aftalen gjort færdig.  

Her er nogle af de positive resultater. Cancun sender et signal til dem, der investerer i miljørigtige tiltag om at bevare tiltroen dertil. Aftalen vil styrke europæernes forsøg på at udvikle vor egen lavkarbonøkonomi af grunde, der går meget længere end den globale opvarmning. Cancun har desuden vist, at FN-processen virker, selvom den er langsom. Vi bevæger os nu hen imod en aftale, som reelt er global og omfattende, selvom dette stadigvæk vil være en udfordring. Vi har fremlagt detaljerede oplysninger for FN-systemet om hvad både industrielle og underudviklede lande har gjort for at takle klimaforandringer i forbindelse med forureningsudslip, som aftalt i København, således at virkningen af disse tiltag kan evalueres. Vi har oprettet en ’Green Climate Fund’ (Miljøforbedringsfond) og vil begynde med at benytte den til at hjælpe de underudviklede lande med at få en lavere karbon-effekt samt til at lave visse justeringer p.g.a. indvirkningen på miljøet. Når det drejer sig om skovrydning, så har vi aftalt at begrænse omfanget og tempoet af træfældningen imens vi aftaler retningslinierne for hvordan man kan opnå dette samt overvåge fremskridtene – og så senere vende tilintetgørelsen af træer til det modsatte.  

På trods af, at vi ikke har løst problemstillingerne fra Kyoto, så er det trods alt lykkedes os, at undgå den ulykke, som mange frygtede.  

Lige som vor yndlingsdiplomat fra Sudan på sin vis udtalte til denne avis tidligere på ugen, så kan man argumentere for, at verden lærte lektien i København. Alle vore elendigheder var måske det hele værd. Det er en hjertevarmende tanke.  

13 kommentarer RSS

 1. Af Erik T

  -

  Tja … det giver vel blot flere muligheder for en omfattende tvivlsom CO2 handel. Det er godt nok utroligt, at se nuværende og tidligere ministre føre sig frem internationalt samtidig med, at Danmark åbenbart er hjemstedet for omfattende co2 svindel for astronmiske beløb. Men momsafregninger og systemkontrol osv. er vel ikke noget der har ministrenes primære interesse. Skal klimasiden tages seriøst – og de store beløb, der i den forbindelse skal omfordeles, bliver minstrene nødt til at respondere langt mere effektivt og synligt omkring co2 svindlen. For … hvorfor engagere sig i klimadeltagelsen med de økonomiske forpligtelser dette indebærer, når resultatet blot er yderligere risiko for en fortsættelse og stigende risiko for svindel med klimamidler.

 2. Af Hans Henrik Hansen

  -

  Jeg tror, at begge vore lande (især UK!) skal være lykkelige over, at de åbenbart ikke skal til at betale (mere) klimaaflad i denne omgang!
  For Danmarks vedkommende: Sålænge politikerne end ikke overvejer at tage kernekraft i betragtning (eller blot TALE derom), er det for mig et klart vidnesbyrd om, at de nok heller ikke er SÅ klima-/CO2-bekymrede endda! 🙂

 3. Af N. Jensen

  -

  Don’t worry , be happy !

  Der er heldigvis ingen som helst videnskabelig dokumentation for, at selv en 5 dobling af det nuværende indhold af co2 i atmosfæren skulle udgøre noget problem.

  Faktisk er co2 indholdet i atmosfæren nærmest faretruende lavt, set i et geologisk tidsperspektiv.

  Du burde snarere bekymre dig om den ustoppelige befolkningstilvækst, religiøs fanatisme, samt at flere og flere ustabile regimer som Israel, Nordkorea, Iran m.fl. anskaffer sig atomvåben.

  De 3 sidstnævnte faktorer vil med sikkerhed gøre kål på menneskeheden lang tid før co2 bliver et problem.

 4. Af Børge R. Jensen

  -

  Jeg husker også sidste års opløftede klimadebat i Danmark. For mit vedkommende gav den anledning til, at jeg prøvede at rejse med tog fremfor fly hjem fra Storbritannien, som var eneste rejsemål, hvor jeg benyttede rutefly. Efter COP15 fusede engagementet ud, og jeg føler mig ret dum, når jeg planlægger eller foretager rejser til London med Ryanair ud og Eurostar-Thalys-Deutsche Bahn hjem. Udover London besøger jeg nogle gange Manchester i England, men rejser så via London med tog mellem London og Manchester. (Mellem Stansted og Manchester centrum er tog hurtigst.) Jeg formodes vist at støtte dansk turisme og erhvervsliv ved så vidt muligt at rejse med SAS eller Cimber.

  Jeg tror, det danske engagement for COP15 sidste år mest skyldtes et behov for andel i den internationale interesse og for at være med, hvor tingene sker. Klimaet interesserer os nok mest, når vi kan tjene penge på det.

 5. Af S. Hansen

  -

  Hvis man nu – fra politisk side – er så overbevist om, at det er den menneskelige udledning af CO2, der er den store “klimaskurk,” så nytter det da ikke noget, at vi allesammen tvinges til at bruge en anelse mindre CO2 per person, hvis verdens befolkning bare får lov til at vokse uhæmmet som hidtil…?

  Den helt primære grund til, at mange flere mennesker sikkert bliver berørt af orkaner, tyfoner og cykloner, er jo ikke, at der er blevet flere af dem (eller at de er blevet voldsommere), men derimod at jordens befolkning er steget fra 2½ milliarder i 1950 til næsten 7 milliarder nu, dvs. med 180% på kun 60 år!

  Det vil sige, at alle de allermest udsatte steder ved kyster og floder er i dag beboet næsten til sidste plads, hvilket jo altså ikke var tilfældet for kun et halvt århundrede siden. Set i det lys er det da ikke så mærkværdigt, at der er markant flere, der mister livet i dag, når Moder Natur virkelig spiller med musklerne…

 6. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Global opvarmning er svindel!

  Se “lord christopher monckton update” på youtube

 7. Af Sameh Niazy

  -

  The Great Global Warming Swindle
  http://wikihoax.com/index.php/categories/global-warming/119-the-great-global-warming-swindle

 8. Af lars bummelum

  -

  det handler ikke klima men om ulandsbistand

 9. Af Michael Johansen

  -

  Ja, det er imponerende at vore CO2-udledninger åbenbart også kan finde vej til Mars og varme den op også:
  http://news.nationalgeographic.com/news/2007/02/070228-mars-warming.html

 10. Af Bjarne Hansen

  -

  Til N Hansen.
  Don’t worry , be happy !

  Du har så ret, klimasiden er ikke det størreste problem vi har….men det giver gode point til folk der snakker om det, for det bliver jo kun ved snakken.
  Gør dog noget ved befolkningstilvæksten istedetfor, det er da mange gange et større problem en Co2.
  Ha’ en god dag

 11. Af Hans Henrik Hansen

  -

  Nyd weekend-grineren her:

  http://wattsupwiththat.com/2010/12/17/friday-funny-3/

  “Genuine Public Service from the Corporation”! 🙂

 12. Af S. Hansen

  -

  I dag brillerer Politiken med denne artikel, som godt kunne se ud til at være i denne blogforfatters ånd:

  http://politiken.dk/indland/ECE1147223/fremtidens-jul-bliver-graa/

  Her sammenfatter jeg ganske kort artiklens hovedpunkter: I fremtiden bliver vintrene i Danmark 2-4 grader varmere end nu – hvis de altså ikke lige bliver koldere, end de er i dag…

  Så tror jeg da vist lige, DMI’s “klimaeksperter” har dækket sig ind 🙂

  Jeg ved i hvert fald ikke helt, om jeg skal le eller græde…

 13. Af radioilluminati.com radioilluminati.com

  -

  Vi kunne godt bruge noget af den der globale opvarmning.

Kommentarer er lukket.