Kristne arabere

Af Nick Archer 114

Det er søndag og vi tager afsted til St. Alban’s Church til den årlige julegudstjeneste med julesalmer. Vi synger endnu engang om det usandsynlige, nemlig et snedækket Bethlehem. Vi smelter to fysiske realiteter i form af den nordiske og den palæstinensiske sammen til ét følelsesmæssigt overbevisende meta-landskab. Om mandagen skriver Berlingske: ’Kristne irakere flygter fra forfølgelse’. Denne udvandring burde bekymre os meget. Det kan godt være, at man ikke selv er kristen og det kan også godt være, at man ikke synes om mangfoldighed i sit eget land. Men et Mellemøsten uden kristne arabere er både en tragedie for dem og dårligt nyt for os både politisk og kulturelt.

Jeg boede i Jordan i 1980erne. Det er derfor jeg finder den negative, populistiske retorik om muslimer her i Danmark så forbløffende. De muslimer, som jeg kendte, var liberale – faktisk ret lig mange medlemmer af den danske lutheranske evangeliske kirke, når det drejer sig om intensiteten af deres religiøsitet. En af grundene hertil var, at Jordan var et rigtigt mangfoldigt samfund, hvor alle slags mennesker boede side om side – armenere, tjerkesser, tjetjenere (af komplicerede grunde, som vi må overlade til en anden blog at beskrive), palæstinensere og beduiner – kristne og muslimer, sunni og shiite. Syrien var og er forblevet sammenlignelig med Jordan og der bor tilmed også en meget lille jødisk befolkningsgruppe.

Det samme var tilfældet i Irak engang. Og Palæstina. Men de kristne rejser væk, som en direkte konsekvens af, at de bliver udsat for vold og diskrimination samt p.g.a. den menings- og loyalitetspolarisering, som et voldeligt miljø uværgerligt forårsager. Hvilken rolle spiller en græskortodoks araber i krigen imellem islamister og ultrazionistiske bosættere?

Hvis Vesten har begået én stor fejl, når det gælder holdningen til Mellemøsten i de seneste halvtreds år, så var det efter min helt personlige mening, at undervurdere fordelene ved den verdslige arabiske nationalisme.  De venstreorienterede, som nogle regeringer beklagede sig over, lavede i det mindste politik på en stort set vestlig måde, hvilket betød at religiøse og kulturelle forskelle de politiske allierede imellem kun spillede en sekundær rolle. Men det er for sent at rette vort fejltrin, måske med undtagelse af Syrien, hvor Storbritannien i det mindste gør sit bedste for at række ud til dem.

Hvad kan vi gøre for at bevare områdets mangfoldighed – og den tolerance, som den afspejler – på nuværende tidspunkt? Alt for mange kristne dør, men de fleste udvandrer. Så det handler om, at standse udvandringsstrømmen samt at sørge for, at folk tror på, at de har en fremtid i området. Første del af svaret og udfordringen er, at skaffe fred. Det er derfor salmen ’O Little Town of Bethlehem’ er sådan en trist salme at synge; Hvis byen ligger stille hen, så er det fordi dens økonomiske situation er gået i stå og fordi forbindelsen til baglandet stort set er afskåret. Mens vi fortsætter med at arbejde hen imod den første del, så er anden del af svaret solidaritet.

Vi skal huske på, at vi stadigvæk har ‘familie’ i Mellemøsten, der ligesom os er præget af grækernes, romernes og de kristnes, såvel som moderne vestlige politiske, idéer. Man skal erkende dem, afspejle deres behov i vore politiske idéer og huske på, at vor andel i det hellige land ikke kun stammer fra historien, men også fra den fortsatte tilstedeværelse af efterkommerne af dem, der engang var en del af historien.

Måske giver dette noget at tænke over i forbindelse med en – måske ikke udelukkende – forbrugs-Jul?

114 kommentarer RSS

 1. Af Kim Olsen

  -

  Udenfor bloggens emne, men jeg vover nu alligevel det ene øje:

  Er der nogen der ved hvilke specifikke elementer af terrorpakken som har muliggjort pågribelsen af “terroristerne”. Med andre ord, kunne pågribelserne ikke have fundet sted uden terrorpakken?

  Baggrunden er at samtlige (dog mest borgerlige) politikere i forbindelse med denne sag, har skamrost terrorpakken, uden dog at redegøre for hvordan pakken har muliggjort anholdelserne og efterforskningen.

 2. Af Ole Frank

  -

  @Karl Wilders

  Beklager, jeg ikke kender dine venner fra Mellemøsten.

  Jeg kan i stedet henvise til den norske organisation “Troens Bevis” i Kvinesdal, Norge, som har et stort arbejde i Mellemøsten, Pakistan og Nordafrika.

  Kankje du skulle prøve at se på der hjemmeside.

 3. Af Karl Wilders

  -

  @Ole Frank

  Er Islam en aggressiv ideologi – ja eller nej?

  Er Koranen venlig overfor anderledes taenkende – ja eller nej?

  Er den muslimske verden multikulturel – ja eller nej?

  Lever muslimer i en modernet verden – open minded overfor nyt – ja eller nej?

  Er den muslimske kvinde ligestillet med hendes mand paa samme fod som den danske kvinde – ja eller nej?

  Er den muslimske datter lige med hendes bror, kan frit gifte sig paa tvaers af en anden religion – ja eller nej?

  Er Islam kun religion – eller er det stat, politik og religion i et – ja eller nej?

  Lad os nu bare faa svar paa disse simple spoergsmaal….

 4. Af John Ulrich Poulsen

  -

  (til hr. Karl Wilders, 30. december 2010 kl. 15:51)

  Undtagen dit første spørgsmål: Nej, nutidens virkeligt fanatisk troende muslimer lever i en verden, der i uhyggelig grad minder om den kristne for 400-500 år siden. Men det er da egentlig også helt godt skuldret i betragtning af, at deres religion er 600 år yngre. Man skal også være taknemmelig for lidt 🙂

 5. Af Karl Wilders

  -

  @JUP

  Jo – saa gaar der jo et par dage foer de rammer 2011 og tager Burkaen af laegger rygsaekken og maskinpistolen tilside og traekker i bikinien….. 🙂

 6. Af Karl Wilders

  -

  @JUP

  …..loads of fun still to come NOT!

 7. Af Camilla Langberg

  -

  Dansk lovgivning er forældet. Den må tilpasses den verden, vi lever i her og nu.

 8. Af Karl Wilders

  -

  @Camilla Langberg

  Meaning? Head on stick? Drop over Lebanon naked? Eller i en dansk boernehave uden hoervaern? 😉

 9. Af Anja Jensen

  -

  Terrorister bør hænges offentligt, det være et varsel til andre med samme hensigter. Humanisme eller ej, der må fan… være grænser for hvad vi skal stå model til her i Europa.

 10. Af Ole Frank

  -

  @Karl Wilders

  Jeg må gentage: Du forstår ikke at tænke 2 tanker uden at blande dem sammen. Derfor er det fint, at du stiller simple spørgsmål, du selv mener, at kunne besvare med et “ja” eller et “nej”. Det undrer mig, at du ikke også vil ha’ svar på om Rundetårn er højere end et tordenskrald. Et spørgsmål, kun du ville kunne svare på.

 11. Af Karl Wilders

  -

  Hvad vi maa forstaa i alt denne muslim vanvid, er at Israel er vores frontline.

  Hvis vi lader muslimerne smadre Israel, fordi vi ikke handler Nord Koreas
  A-bombe projekt med fornuft og stopper dem fra at lave deres sidste 3 tests, saa har ogsaa Iran bomben, hvilken de vil bruge til at udslette Israel og dermed starte enden paa den hvide civilization.

  Jeg staar her med min joediske og 2 mellemoest venner og de bekraefter alle, at dette er strategien; – foerst smadre Israel og siden den vestlige verden med den A-bombe, som Nord Korea laver det beskidte arbejde for Iran paa. Vi er alle enige om, at den vestlige verden ikke fatter at Nord Korea intet har at tabe og derfor fuldstaendigt er i lommen paa Iran i dette projekt; – de har taget betaling for et beskidt arbejde, og vil deliver!

  Hillery Clinton skal tage til Kina, alt imens Amerikanerne fylder Syd Korea med alt deres A-krigs isenkram og sige til dem, at hvis ikke de stopper Nord Korea i at fortsaette deres A-bombe projekt – deres tests – NU – saa starter hele isenkrammet imorgen med 5 A-bomber on top of Nord Korea. ‘Pick up the phone Hu and make the call now’!

 12. Af Ulf Timmermann

  -

  Faldt lige over dette, i New York Times, skrevet af Nicholas D. Kristof, fra en af avisens daglige ”Opinion” (ikke at jeg er nogen stor fan af Kristof, det særdeles ”gode menneske”, men her er han ikke uden humor – og da det er på engelsk, smækker jeg det selvfølgelig på Ambassadør Archer’s blog):

  “The standard way to ask somebody a question in Chinese is “qing wen,” with the “wen” in a falling tone. That means roughly: May I ask something? But ask the same “qing wen” with the “wen” first falling and then rising, and it means roughly: May I have a kiss?

  That’s probably why trade relations are so strained between our countries. Our negotiators think they’re asking questions about tariffs, and the Chinese respond indignantly that kissing would be inappropriate. Leaving both sides confused”.

 13. Af Karl Wilders

  -

  @Ulf Tmmermann

  Det er fandeme til at braekke sig over alle de indlaeg, der koerer her, hvor diverse kvajhoveder finder det en katastrofe, at JP lavede Muhammed tegningerne…. I guder skal vi nu ogsaa til at forbyde alle de gruelige vittigheder der husere i den muslimske verden omkring kristne og joeder og vores Guder?

  Det er simpelthen ufatteligt, at skue til hvilket nosse-loest samfund det danske samfund har muteret til…..

  Foerste gang, der kommer et par bevaebnet muslimer rendende pisser de alle i bukserne; – get use to it folks – den Israelske daglig vil hurtigt tage sin plads i EU i takt med optrapningen af muslimske terror aktiveteter…..

 14. Af Karl Wilders

  -

  @Ulf Timmermann

  Overalt i verden har vi selvironi, men naar det kommer til Muslimer, saa er vi fandeme saa paapasselige. De kan kalde os alskens daarligdom i denne verden, men ve vi pipper en linie…..

  Det er paa tide muslimerne laerer af joederne; – hvor megen selvironi har de ikke maatte bringe de sidste 70 aar; – hvor megen har vi ikke maatte bringe?

  Tag dog og smil! Vi har alle vores saerheder ligesom kineserne – det er sgu da handicappet ikke at have nogen selvironi! :)))))

Kommentarer er lukket.