Tag ved lære af Danmark II

Af Nick Archer 66

Vor ‘Growth and Wellbeing Summit’ (et topmøde om vækst og velvære) afholdes om mindre end en uge. Programmet ser fantastisk ud, idet der vil være ca. 45 oplæg af erfarne eksperter fra hele Nordeuropa indenfor vedvarende energi og livsstil, grøn økonomi, mere effektivt brug af digital teknologi etc. Det ser ud til, at vi kan opnå vor målsætning, nemlig en dag fyldt med interessante idéer til de politiske idémagere og andre i den offentlige sektor, som vil få os alle sammen til at tænke videre over tingene i månedsvis, samt skabe nok nye netværk til at fokusere på disse tanker og idéer og omsætte dem til virkelighed i løbet af de kommende måneder.

Jeg var i London et par dage i sidste uge for at arbejde med dette. Derfor er det først nu, at jeg ser de mange kommentarer til min seneste blog, som løftede sløret for denne begivenhed. Nu hvor jeg sidder og ser på kommentarerne, er jeg som altid overrasket over, hvor langt væk vi er kommet fra den gensidige læringsproces: Operation Barbarossa? Philip K. Dick? Selvmord? Jeg tror ironisk nok, at det begyndte at gå galt med Benjamin Kurzweils foreslag om, at Danmark også kan lære noget af Storbritannien – hvilket jeg er enig i. Måske er det idéen om gensidighed, som var skyld i misforståelsen?
Lad mig gøre det klart, at vi naturligvis håber, at de danske politiske idémagere også kan lære noget af os. Men det med at tage ved lære af Danmark er ikke udelukkende smiger. Selv danskere, som ikke er så glade for Danmark, og der lader til at være nogle stykker af dem, som læser min blog, bør anerkende, at Danmark har opnået noget, når det gælder vækst- og velfærdsbalancen, som kun er lykkedes for nogle få andre samfund. ’Lykkemålinger’ er naturligvis ret uhåndterlige. Men prøv at se på de Gallup-målinger, som Forbes.com offentliggjorde sidste sommer – Skandinavien er topscorer m.h.t. lykkefølelse.
Hvis disse målinger er udtryk for falskneri eller indbildning, så bør vi alle sammen finde ud af hvorfor og hvordan. Men hvis ikke dette er tilfældet, så er vi briter i hvert fald meget ivrige efter at finde ud af, hvordan danskerne har opnået denne lykke. Kort efter min ankomst til Danmark fortalte en af mine Ambassadør-kolleger mig, at danskernes trick var ikke at stræbe for meget, fordi ambitioner skabte flere skuffelser end lykke. Jeg er dog stadigvæk så glad for dette land, at jeg mener, at der er tale om noget langt mere positivt…

66 kommentarer RSS

 1. Af Gustav Uffe Nymand

  -

  Der er visse mennesker som er en belastning for økonomien og der er mennesker som bidrager positivt.
  Veluddannede udlændinge bidrager positivt til Økonomien. Det samme gør veluddannede danskere hvis man kan få dem til at vælge arbejde i stedet for fritid og bopæl i Danmark fremfor i udlandet.

  Danmark bør huske
  Danmark har brug for veluddannede mennesker (både danskere og udlændinge) men veluddannede mennesker har ikke brug for Danmark, da der er mange lande som aktivt forsøger at tiltrække veluddannede udlændinge som følge af deres positive effekter for samfundsøkonomien.

  Danmark har så et gevaldigt problem.
  Udlandet har overhalet Danmark i ekstrem grad når det gælder uddannelsesniveau for de yngre generationer. Det betyder at danskerne skal forvente at deres løn i fremtiden vil komme til at blive mindre end lønnen i udlandet, da kravene til vidensindhold i produkter er støt stigende hvis produkterne skal sælges til priser der retfærdiggører de danske lønninger.

 2. Af Claus Sønderkøge

  -

  Gustav Uffe Nymand 19. januar 2011 kl. 22:06

  Alt handler nu ikke om økonomi Nymand. Jeg tror der er noget væsentligt du har misforstået. Men måske mener du blot at det meste har økonomiske konsekvenser, og det er i så fald rigtigt.

  De udlændinge som ikke mener at have brug for Danmark skal være så velkomne til at blive væk. Verden har i dag en kraftig overproduktion af veluddannede mennesker.

  Fremtidens ligevægtssamfund ligger ikke i en evig halsen efter at producere og markedsføre dippedutter, og til at dyrke jorden økologisk og bygge energirigtige huse behøves ikke en konstant strøm af ny viden.

  Så trist en baggrund England end har, synes David Camerons vision om ‘Big society’ dog at være mere visionær og solidarisk end jeg tror han har tænkt over.

 3. Af Gustav Uffe Nymand

  -

  Økonomi er et værktøj til at nå de mål man har sat sig. Det gælder både som individ og som samfund.
  Hvis ikke Danmark forbedre sit vækst-potentiale så har Danmark ikke råd til at opretholde sin velfærdsstat.
  Konsekvensen er at de gamle kommer til at få at vide
  “Beklager, selvom det er teknisk muligt at redde dit liv og give dig 5 år mere, så har vi som samfund ikke råd til det”
  Noget tyder på at det allerede sker idag i mindre omfang jvf de krav der stilles på visse sygehuse såsom Herlev sygehus til at den ældres liv skal være værd at redde for at de vil bruge deres sparsomme intensiv ressourcer til at forsøge genoplivning i tilfælde af hjertestop.
  I og med at velfærdssamfundet er kraftigt underfinancieret, så vil vi i de kommende år se et voksende antal af den slags hårde prioriteringer.
  Jeg har så valgt og har stemt med fødderne.
  Jeg ønsker ikke at bo i et samfund hvor jeg bliver brandbeskattet for dernæst at risikere at få den besked når jeg bliver gammel.

 4. Af Claus Sønderkøge

  -

  Vi er enige om at velfærdssamfundet er underfinansieret. Vi er ikke enige om hvad et velfærdssamfund er og hvorledes det skal finansieres.

  Men iøvrigt held og lykke i dit nye hjemland Nymand.

 5. Af Peder Bisgaard

  -

  Fat det Lars-Bilag: det er VÆKST det drjer sig om!

  Gustav skriver kl. 00.07:

  Økonomi er et værktøj til at nå de mål man har sat sig. Det gælder både som individ og som samfund.
  Hvis ikke Danmark forbedre sit vækst-potentiale så har Danmark ikke råd til at opretholde sin velfærdsstat.

  Ja, nemlig – det er hvordan vi skaffer vækst, som det drejer sig om. Og det ER muligt at få den hurtigt og i løbet af nul-komma-fem – ved at indføre fleksibel vekselkurs ligesom Sverige [og praktisk taget alle andre lande på Jordens overflade – men vores naboland med samme type velfærdssamfund, som der er bred konsensus om at bevare er den mest oplagte benchmark for os – den som alle sammenligner os med i disse tider, hvor Fredrick Reinfeldt så sent som i går sagde at Sveriges vækst for 2010 formentlig må opjusteres til 6 %. Det er den højeste vækst i Sverige i 40 år.

  Du siger: Æh-bæh det har ikke kun noget med vekselkursen at gøre, der er også lønningerne og produktiviteten.

  Jeg svarer: Allerførst – kan du ikke lade være med disse barnlige udbrud a la “Æh-bæh” og deslige, og lad os prøve at have en saglig diskussion om Danmarks største problem pt: Den manglende vækst (medens vort naboland tordner derudaf).

  Det forholder sig sådan at vi med en markeds-nedskrivning af kronens værdi kan neutralisere de lønstigninger som vi bevilgede os selv i sidste årti – og så at sige komme på omgangshøjde igen med de andre. Tilbage står så kun produktiviteten – som iøvrigt allerede er steget her i Finanskrisen, mest som følge af nedskæringer i arbejdsstyrken og automatiseringer. Det ses altså at en markedsnedskrivning af kronen lige nøjagtig er den mirakelkur som skal til — og iøvrigt hovedårsagen til den rekordhøje svenske vækst

 6. Af Benjamin Kurzweil

  -

  (Welcome to Arabia.)

  For at forstå Tunesien, skal man forstå Arabien.

  Omkring 17.000 civile libanesere er blevet massakreret, bortført, forsvundet mellem 1985 – 2005.

  Libanon er stadig et usikkert sted at være, og folk tør ikke sige noget. Det fornemmer man tydeligt på denne podcast “Open Eye – part one” fra BBC Worldservice.

  http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/docarchive#playepisode1

  De arabiske lande er nogle brutale regimer.

  Vi kan være glade for, at både Danmark og Storbritannien har kæmpet for ytringsfriheden.

 7. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Kære ambassadør Archer.

  De stiller følgende to spørgsmål:

  (Som mine faste læsere allerede vil vide, så boede jeg på Malta, hvor der bor ca. 405.000 mennesker, inden jeg kom hertil. Ifølge internationale undersøgelser er Malta også et ’lykkeligt’ land, men der er ligheden ikke et særkende.)

  1) Kan Skotland med 5.2 millioner skotter mon drage fordel af at være lille?

  2) Eller kan Storbritannien, hvor der så vidt jeg husker er ca. 62 millioner indbyggere?

  Svar: Et lands størrelse og historik, lægger selvfølgelig fundamentet for indbyggernes mentale grundtone.

  Et stort land har muligheder og forpligtelser, som et lille land ikke har.

  Det vil føre for vidt, på denne blog, at gå i detaljer.

  Dog vil jeg kort kommentere ambassadørens bemærkning:

  “…danskernes trick var ikke at stræbe for meget, fordi ambitioner skabte flere skuffelser end lykke…”

  Det er velkendt, at da Gautama Buddha sad ved Ganges floden, efter flere års streng askese, hørte han en fisker undervise sin elev, der sejlede i en lille båd på Ganges, og Buddha hørte fiskeren sige til sin elev:

  “If you pull the string too tight, it will snap. If you have it too loose, it will sag and you won’t catch a fish.”

  “When Buddha was sitting in deep meditation, he overheard a fisherman, saying to his apprentice, “If you pull the string too tight, it will snap. If you have it too loose, it will sag and you won’t catch a fish.”

  The words went off inside Buddha – “Too tight, it will snap; too loose, it will sag.”

  Måske har danskerne et bedre forhold til disse ord fra Buddha, eller måske er danskerne blot mere dovne end briterne. Jeg er bange for, at danskernes manglende ambitioner, er mere udtryk for dovendskab, end en højere realisation. Fordi de som har opnået en højere realisation, er fulde af disciplin. Disciplin og en højere realisation, går altid hånd i hånd.

  Jeg mener dog, at briterne har fat i den lange ende, alt taget i betragtning; lavere skat, rigeligt med velfærd, en fighter attitude etc. etc.

  Storbritannin skal være glade for, at et så begavet menneske som premierminister David Cameron, har valgt at gøre karriere i politik.

  Rt Hon David Cameron er niveaumæssigt langt over den talentfulde Rt Hon Nick Clegg, som er niveaumæssigt langt, langt over Rt Hon Gordon Brown.

  Det danske Folketing er derimod overladt til talentløse, småtbegavede politikere.

  Måske er premierminister David Camerons tilnærmelser til Scandinavien og Baltikum, et udtryk for, at Westminister ønsker at gøre sig mindre afhængige af det syge Sydeuropa og diktatoriske Kina, og åbne mere op for det nordiske og baltiske marked?

  Jeg siger dette, fordi en brite gør ikke noget uden at der ligger nogle forretningstanker bagved. Det forholder sig anderledes med en dansker, en gennemsnitsdansker. En dansker vil selvfølgelig altid bruge tid på at tale og tale (bla.bla.bla), fordi det ikke kan betale sig at arbejde i Danmark, derfor har danskerne tid til den slags, hvorimod en brite ikke bruger tid på snak, fordi det kan betale sig at tjene penge i Storbritannien.

  Briterne er forretningsmindede, hvorimod danskerne er nogle sludrehoveder.

  (F.eks. Sir Richard Branson fra Virgin, har lagt billet ind for at drive togdrift i Danmark.)

 8. Af Peder Bisgaard

  -

  Benjamin – de omkring 17.000 civile dræbte, du nævner, skulle vel aldrig være de palæstinensere – også omkring 17.000 i antal (se f.eks. Wikipedia) som omkom under Isreael’s invasion 1982-2000?

  Benjamin tænker ved sig selv: Shit, jeg kunne sparke mig selv. Her prøver jeg [som sædvanligt red.] at oppiske en stemning mod de arabiske lande og fortælle om hvor rå og primitive de er, og så viser det sig at det er Israel, mit åndelige moderland, som er skyldig i den langt overvejende del af de dræbte. Hvornår lærer jeg at holde min kæft

 9. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Premierminister David Cameron har afsløret sin hensigt med sin “dialog” med de nordiske lande og de baltiske lande.

  “I en tid, hvor store dele af Europa har desperat brug for fundamentale økonomiske reformer, giver det mening for os at mødes til gavn for alle vores økonomier: En avantgarde for jobskabelse og vækst,” sagde den konservative britiske premiereminister David Cameron i sin åbningstale.

  “Financial Times konstaterer, at andre EU-lande kan opfatte topmødet som et britisk magtspil med dannelsen af en nordlig alliance af lande med liberale økonomier, som ofte også er euroskeptiske.

  Norge og Island er slet ikke med i EU, mens Danmark, Sverige og Storbritannien står uden for euroen, ligesom de skandinaviske lande sammen med Storbritannien er kendt for at være skarpe forkæmpere for budgetansvarlighed i EU.”

  http://www.business.dk/oekonomi/usaedvanligt-topmoede-udstiller-britisk-magtspil

  (Business, business og mere business. Sådan en brite nemlig.)

 10. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Det er fuldt forståeligt, at Premierminister Cameron ønsker at bevæge sig væk fra det syge Sydeuropa, og vil tilnærme sig de nordiske lande som Norge, Sverige og Danmark.

  http://www.business.dk/oekonomi/sverige-vokser-som-en-tigeroekonomi

  Udviklingen får den svenske regering til at sammenligne landet med asiatiske tigerøkonomier.

  “Der er lande, der vokser som Sverige, det er Kina og Indien,” sagde en svenske finansminister, Anders Borg onsdag, hvor han forudså, at regeringen kommer til at revidere sine egne vækstprognoser opad.

 11. Af Benjamin Kurzweil

  -

  Til hr Peder Bisgaard 20. januar 2011 kl. 15:40

  Prøv nu at være en smule seriøs.

  Jeg forsøger mig at holde mig til ambassadørens oplæg. Det giver mening at sammenligne Storbritannien med Danmark, hvad angår kampen for ytringsfrihed.

  Hvorfor du blander Israel ind i det, ved jeg ikke. Dine indlæg afslører at du har fået Israel på hjernen.

  Med hensyn til massakrerne i Libanon, afslører du dig som totalt uvidende om de faktiske forhold.

  Israel har ikke noget udestående med Libanon, og har aldrig haft nogle territoriale uenigheder med Libanon. Men Arafat tvang Israel til at reagerer på den terror, som Arafat begynde, efter at Arafat blev smidt ud af Jordan (september 1970).

  Arafat smed Libanon ud i en borgerkrig, som tvang Israel til at reagere. Alle de civile, den absolutte hovedpart, blev myrdet af diverse fraktioner i Libanon (de kristne falangister, PLO, den libanesiske hær, Syrien etc.).

  Israel holdt sig til Sydlibanon, for at skabe en bufferzone, så at PLO ikke kunne affyre Katusya raketter ind over Libanon.

  Og hr Bisgaard, jeg går ikke ind i en længere dialog med dig her på ambassadørens blog. Det bliver ikke til mere end dette ene indlæg.

  Resten må du Google dig til, eller læse dig til.

  PS: Du kunne også udvidde din horisont, og lytte til podcasten fra BBC Worldservice, og du vil hurtigt finde ud af, at vi taler om en borgerkrig, og at det var libaneserne der myrdede hinanden.

 12. Af Peder Bisgaard

  -

  Jamen – de 17.000 dræbte palæstinensere må nødvendigvis være med i tallet du nævner. Fordi jeg VED at 17.000 palæstinensere blev dræbt. Det ved jeg bl.a efter i mange år hver dag at have hørt “News Hour” på BBC World Service, og siden fået det bekræftet af wikipedias engelske artikler om borgerkrigen. Tag ikke fejl: Israel gik systematisk efter palæstinensere, som de regner som undermennesker, og Israel var jo helt oppe ved Beirut. Det er underrapporterede nyheder herhjemme – men Gud ske tak og lov vi har BBC.

  17.000 palæstinesere dræbt, medens Israel var i Libanon. Det er jo helt vildt. Jeg forstår sandelig godt hvis mange palæstinensere føler et ubændigt had til Israel. Husk på deres familier var jo flygtet EEN gang. Og så skulle de opsøges igen.

 13. Af Bo Strandqvist

  -

  @Benjamin Kurzweil
  Man kan også se det som et lille opgør med den angelsaksiske kærlighed til gearet gælds-økonomi, og en tilnærmelse til den østrigske skole. Når Cameron udtaler, at han ser Norden som et forbillede for velfærdsløsninger, så er han næppe klar over hvad det koster. Måske har Lars Løkke hvisket ham det i øret efter cognac’en ovre i nr 10, det må man håbe.

 14. Af Gustav Uffe Nymand

  -

  Benjamin, jeg er glad for at du har bemærket at Sverige har en bomstærk økonomi som oplever samme goder vækst-rater som Kina

  Det er værd at bemærke;
  Sverige har Europas mest Liberale Udlændingelov.
  Det er så også en af grundene til at jeg som dansker med en lang naturvidenskabelig universitetsuddannelse og en kinesisk kæreste med en lang naturvidenskabelig universitetsuddannelse har valgt at emigrere til Sverige.

  Jeg vil i sagens natur ikke ofre så meget som et minut eller en 25-øre for at opfylde de krav der er i den danske familiesammenføringslovgivning for at få lov til at bo i det superracistiske betonsocialistiske Danmark der har kursen sat mod den financielle afgrund.

 15. Af John Thompson

  -

  This is a serious message to Nick Archer!!!

  What Denmark are you talking about? It is certainly not the Denmark that I am living in!

  I am a British Citizen who has lived many years in Denmark and I have been in touch with the British Embassy in Copenhagen on a regular basis for the last two years. Do you not listen to what your staff tells’ you?

  If you do not investigate the problems regarding my child’s abduction, discrimination, violence against me by the Danish police and illegal mafia tactics by Viborg Kommune then I will make an official complaint against you! These are just a few things. If you want a full list of the abuse I and my son have had from the Danish authorities then I will send them to you or begin to hand the information to the media in Denmark and the UK!

  I think it is about time that you did your job instead of writing blogs that make NO SENSE!!!

 16. Af MdYcbbgcx

  -

  2011…

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!…

Kommentarer er lukket.